Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 18:36 - Аномалии на цветното зрение
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 906 Коментари: 0 Гласове:
0



Аномалиите на цветното зрение са ахроматопсия, придобита недостатъчност на цветното зрение, цветна слепота, деутераномалия, деутеранопия, протаномалия, протанопия, тританомалия, тританопия.
Ахроматопсията представлява наследствено прогресивно заболяване, което се характеризира с намалено зрение, чувствителност към светлина и липса на цветно зрение. Ахроматопсията се дължи на аномалии на ретината, които се изразяват в нарушена функция на конусите. Заболяването се унаследява по автозомно рецесивен път. Диагнозата се поставя след тестове за изследване на цветното зрение (тест на Ишихара). Лечението на заболяването се осъществява с носенето на червени очила или лещи, което спомага за намаляване на чувствителността към светлина.
Цветната слепота (далтонизъм) е състояние, при което пациентът не е в състояние да разграничи в някаква степен, определени цветове или нюанси на цветовете. Цветната слепота не означава, че индивидът вижда само черно и бяло. Човек с цветна слепота е в състояние да вижда цветове, но не е в състояние да разграничава някои от тях. Далтонизмът е наследствено заболяване, но може да бъде причинен и от различни очни заболявания (увреждания на ретината и макулата, катаракта и други). Заболяването се дължи на нарушения във функциите на конусите, които отговарят за перцепцията на лъчи, с различна дължина на вълната. В зависимост от нарушенията се наблюдават следните видове цветна слепота:
-аномални трихромати- пациентите различават трите основни цвята (зелено, синьо, червено), но има лека промяна в чувствителността на конусите;
-дихромати- при тези пациенти се наблюдава голям дефицит или пълна липса на някои от конусите, което се изразява в неспособността за различаване на някой от основните цветове. Дихроматите биват протанопи (не различават червения цвят), деутеранопи (не различават зеления цвят) и тританопи (не различават синия цвят).
Диагнозата се поставя лесно с тестовете за цветно зрение (например тест на Ишихара). Лечението на далтонизма е консервативно и се осъществява с цветни лещи и очила.
Деутераномалията е вид далтонизъм, при който човек не може да разграничи различни нюанси на червено и зелено. Пациенти с деутераномалия могат да разграничават различни нюанси на кафяво и жълто или синьо.
image


Тагове:   очи,   зрение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95732
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930