Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2013 17:44 - Няколко стъпки за запазване на здраво зрение
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 611 Коментари: 0 Гласове:
0



Хранете се правилно. За очите е полезно да приемате витамин С (в цитрусовите плодо­ве, киви, чушки, зеле), витамин Е (в олио от пшенични зародиши, бадеми, авокадо), прови­тамин А (лутеин), който се съдържа в зелето, спа­нака и целината, както и цинк (в телешко месо, черен дроб, млечни продукти).
Погрижете се стаята ви да е добре освете­на. При слабо осветление очите се напрягат, а при пре­калено силно се заслепяват. Има специални лампи, които имитират спектъра на дневната светлина.
Мигайте по-често!Когато работим на ком­пютър, не мигаме много и очите не се овлажняват доста­тъчно. Затова е добре няколко пъти на час да отместваме по­глед от екрана и да примигваме,
Нека погледът ви да се рее навсякъде. Очите имат нужда от разнообразно натоварване, затова от време на време поглеждайте надалеч и след това пак фиксирайте неща близо до вас. Очните мускули – за близ­ко и далечно виждане, могат да се тренират като всички останали, както и подвижността във всички посоки.
Правете упражнения за очите. Ето едно разтовар­ващо: сложете шепи на очите си, за да не достига светлина до тях, след това гледайте няколко минути към въображаем хоризонт.
Стойте на чист въз­дух. Течението, особено от климатик, дразни очите. По-добре проветрявайте по-често. Можете и да направите кратка разходка. Избягвайте да стоите на цигарен дим и газове от коли.
Масажирайте за отпус­кане. Разтрийте за няколко минути здраво ушите си, така ще си починат очите ви.
Пазете очите от слън­цето. Силната му светлина ги дразни, ултравиолетовите лъчи състаряват преждевременно лещата и ретината. Купете си ка­чествени слънчеви очила.
Пийте вода. Очите имат нужда от влага, затова не забравяйте да пиете много теч­ности. В стаята поставете растения и овлажнители, те ще се погрижат за балансирания микроклимат.
Разтоварвайте се психически и фи­зически. Правете упраж­нения за разтоварване за тялото, те могат да са полезни и за очите. При хора, които са подложени на напре­жение, често се установява повише­но вътреочно налягане.


Тагове:   очи,   зрение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95459
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031