Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2014 11:32 - Как да пазим очите си?
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 469 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Много от нас прекарват по-голямата част от деня си, взирайки се почти непрекъснато в монитори, телевизори, смартфони, GPS системи и други джаджи. Резултатът: сухи очи, възпаления, замъглено зрение, раздвояване на образи, главоболие, умора.

Състоянието вече си има определение – Синдром на ком­пютърното зрение. И въпреки че упо­требата на капки за очи може да се счита за противодействие срещу симптомите, Синдромът на компютърното зрение се превръща във все по- разпространен проблем. Ето няколко съвета как да се опиташ да осигуриш повече спокойствие и комфорт за очите си в ежедневието:

1. Когато постоянно се взираш в екрана, забравяш да премигваш. А именно движението на клепачите ов­лажнява окото, така че – ми­гай по-често.

2. Жените страдат по-често от сухота в очите, в сравнение с мъжете. Това, което може поне временно да ти помогне и да ликвиди­ра неприятното усещане, е употребата на т.нар. „изкуст­вени сълзи” – капки за очи, чието основно предназначе­ние е да овлажняват очната лигавица.

3. Почивките са задължителни. Прекъсвай работа за по 15 минути след всеки два часа взиране в ек­рана. Освен това, добре е на всеки 20 минути да откъсваш поглед от монитора, повди­гайки очи нагоре, или да ги фокусираш за момент върху някакъв отдалечен обект.

4. Намали яркото осветление. В офиса или стаята, където работиш зад монитор, не трябва да е много светло. Добре е да намалиш осветлението, ако е прекалено драз­нещо, и ли. да дръпнеш щорите на прозореца, особено ако слънчевата светлина отвън попада директно върху екрана на монитора ти.

5. Искаш ли да опиташ нещо алтернатив­но? Наскоро проведено изследване в Индия стигнало до интересен резултат. 290 доброволци, работещи на компютър, били разделени на две групи. Всички те изпит­вали дискомфорт и сухота в очите. В продължение на два месеца, служи­телите от едната група практикували по един час йога дневно, всеки ден от понеделник до пе­тък, докато другата част продължили да работят постарому. Резултатите показали, че в края на втория месец дискомфортът при тези, които се занимавали с йога, значително спаднал, дока­то при останалите про­дължил да се увеличава, превръщайки се във все по-неприятен проблем.

6. Най-лесното нещо, което можеш да направиш? Почиствай редовно монитора си от прах и петна! Така ще виждаш по-добре и ще четеш по-лесно.


Тагове:   очи,   зрение,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95740
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930