Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2014 16:31 - Със здрави очи пред компютъра
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 443 Коментари: 0 Гласове:
0



image
За да запазим очите си здрави, а зрението си добро за максимално дълго време, трябва да полагаме грижи за него. В последните години все повече се увеличава броят на пациентите с влошено зрение, пряко свързано с всекидневното използване на компютър. Причината за появата на дискомфорт е напрягането на очите и дългото взиране в екрана. Въпреки непрекъснатото подобряване на качеството на мониторите, натоварването, на което са подложени очите ни е огромно и зрението ни често става жертва.
Това състояние е наречено синдром на компютърното зрение. Изразява се в замъглено зрение, сухота и болки в очите, главоболие и повишена чувствителност към светлина.

ВНИМАНИЕ!
Основната причина за появата му е, че изображението на монитора не е толкова ясно, колкото печатаният текст. Очите се фокусират по-трудно върху картината на монитора и човек прави по-малко мигания за една минута, което предизвиква изсъхване на роговицата.
Често болката и сухотата в очите са съпътствани и от проблеми в областта на врата, гърба и китките. Синдромът на компютърното зрение се проявява по-често при хора, които носят очила. В повечето случаи очилата не са предназначени за работа с компютър и хората се накланят напред, когато трябва да напишат нещо, и се отдръпват от монитора, за да видят определено изображение по-добре.
Самият синдром на компютърното зрение не е заболяване, но ако не се предприемат адекватни действия, може да доведе до намаляване на зрителната острота.
За да съхраните здравето на очите си, доброто си зрение и да намалите напрежението, изберете качествен монитор. Важно е да си създадете добър режим на работа. Периодите на натоварване трябва да се редуват с периоди на почивка. На всеки 45 минути взиране в монитора е необходимо да се правят паузи за 15 минути, в които гледате в далечината, да премествате поглед от един обект върху друг и да мигате често.

ЗАПОМНЕТЕ!
Желателно е всички хора, които работят продължително време на компютър, да използват т.нар изкуствени сълзи, които предпазват окото от изсушаване, специални очила за работа с компютър и предпазващи филтри за екрана на монитора.
В някои случаи, по преценка на специалиста, могат да се прилагат лекарства, облекчаващи синдрома на компютърното зрение.
Те се разделят на две групи - отпускащи мускулатурата на очите и витамини и биологичноактивни вещества от растителен произход, стимулиращи работата на зрителния апарат.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95464
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031