Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 17:50 - Да пазим очите си през зимата
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 480 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Какво е ваканцията без белия сняг по пистите и пързалките? Каквото и да ни струва, правим всичко възможно да подарим такава радост на децата си. А и на самите нас. Но! Тази радост може да се окаже опасна. Защото ви заплашва Снежна слепота. Така в медицината наричат състоянието, предизвикано от отразяваните от снега и леда УВ лъчи. От такова въздействие човек дори може да ослепее за няколко дни.
Състоянието възниква от няколко минути до един ден след облъчването, в зависимост от неговия интензитет. Отначало се появяват сърбеж и чувство за парене, като че ли в очите ви е попаднал пясък. Те започват да сълзят. При по-тежки поражения се появяват и болки. А в най-тежките случаи възниква частична, а понякога и пълна, временна или постоянна слепота.
На височина над 1500 метра атмосферният слой започва да изтънява и пропуска по-лесно ултравиолетовите лъчи. А снегът, както знаем, много добре отразява падащата върху него светлина. Като резултат отразените лъчи попадат в очите ни, предизвиквайки изгаряне на ретината. Последствието е Снежна слепота.
От тази болест могат да пострадат дори печените скиори. И тъй като слепотата не се развива веднага, а в продължение на 4-5 часа, поражението може да се окаже фатално.
Как да реагирате?
Първо се успокойте и не изпадайте в паника. Поражението е обратимо и най-късно след няколко дни зрението се възстановява напълно. До тогава обаче пострадалият трябва да пази очите си от светлината с помощта на маска или превръзка и да остане в тъмно помещение, докато го прегледа лекар. Преди да сложите маската е добре да промиете очите със слаб разтвор на борова киселина, сода, бледорозов разтвор на калиев перманганат или силен студен чай.
След 1-2 дни симптомите започват да отслабват, а до 4-5 дни заболяването преминава напълно. Като последствие може да остане само силната чувствителност към ярката светлина.
За да не се стигне до такива поражения обаче, тръгвайте на снежна ваканция задължително със слънчевите очила в багажа!
Но не от евтините пластмасови, каквито продават по всяка сергия. Нависоко в планината трябва да носите тъмни очила, чийто сертификат ви гарантира защита от ултравиолетовите лъчи!



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95835
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930