Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2014 17:48 - Пет правила за добро зрение
Автор: krasimirkoev Категория: Лични дневници   
Прочетен: 636 Коментари: 0 Гласове:
0



image
Здравето на очите, съответно и доброто зрение, не трябва да се приемат за даденост. Дори напротив - трябва да се грижим за тях. Предлагаме ви пет съвета, които ще помогнат в това начинание.

1. Храна за добро зрение

Грижата за очите започва още от храната, която консумираме. Редица проучвания сочат, че хранителни вещества като омега 3-мастни киселини, лутеин, цинк и витамините C и E могат да помогнат в борбата срещу проблемите на зрението, свързани с напредването на възрастта. Такива са случаите с развитие на макулна дегенерация и катаракта. А ето и какво редовно трябва да включваме в менюто си:
Зелени, листни зеленчуци като спанак, зеле;
Мазна риба – сьомга, риба тон и др.;
Важна е консумацията на семена, яйца, ядки, както и други немесни източници на белтъчини;
Цитрусови плодове.

Балансираното хранене също така помага за поддържането на здравословно тегло. По този начин се намалява рискът от развитие на заболявания, свързани с наднорменото тегло, като диабет от тип 2. При възрастните тази болест може да доведе до слепота.

2. Да откажем цигарите

Тютюнопушенето също повишава риска от развитие на катаракта и макулна дегенерация. Вредният навик може да предизвика и увреждане на оптичния нерв. Ако сте правили опити да се откажете от тютюневия дим, но се връщате отново към него – не спирайте да опитвате.

Проучвания сочат, че колкото повече са опитите за отказване от вредния навик, толкова повече расте вероятността да успеем.

3. Да носим слънчеви очила

Прекалената експозиция на ултравиолетовите лъчи води до развитие на заболявания, свързани с очите. Когато се избират слънчеви очила, те трябва да защитават от UVA и UVB лъчите.

Ако носим контактни лещи, трябва да знаем, че има и такива, които предоставят UV защита. Въпреки това обаче, е препоръчително да се носят и слънчеви очила.

4. Предпазни очила при нужда

Ако извършваме дейност с опасни материали или химикали вкъщи или на работното място, употребата на предпазни очила е задължителна. Това е в сила и при някои спортове, при които биха могли да се наранят очите, като хокей.

5. Погледът и компютърът…

Днес работата на много хора е свързана със седене пред компютъра. Непрестанното взиране в монитора обаче е изключително нездравословно за здравето на очите ни. Сред тях са замъглено зрение, изсъхване на очите, главоболие, болка във врата и раменете, затруднение при фокусиране на далечни разстояния. Можем обаче да защитим очите си…

Убедете се, че очилата или контактните ви лещи са адекватни за работа с компютър.
Носете защитни очила за работа с компютър.
Избягвайте отражението на светлина в монитора. Ако е необходимо, използвайте светлоотразителен екран.
Ако очите ви са сухи, опитвайте се да мигате повече.
На всеки 20 минути поглеждайте настрана от монитора за не по-малко от 20 секунди. Освен това, поне на всеки 2 часа почивайте по 15 минути.

Важно е също така редовно да се посещава очен лекар, който да следи за нарушения в зрението, а при наличието на такива, да се установят още в „зародиш“ и да се предприемат мерки за излекуването им.



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: krasimirkoev
Категория: Лични дневници
Прочетен: 95841
Постинги: 125
Коментари: 5
Гласове: 6
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930